Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Slotavond jubileumviering “MIDDELHEIM AAN HET WOORD”

18 juni 2016 @ 19:30 - 23:00

Op zaterdagavond 18 juni e.k. waren 8 kunstenaars uit verschillende kunstdisciplines gastheer en gastvrouw voor de Promotors. Elk van deze kunstenaars begeleidde gedurende ongeveer een uur een groep Promotors naar enkele van zijn of haar favoriete kunstwerken uit de collectie van het museum en vertelden hoe zij deze werken beleefden.

Met de kunstenaars op wandel:

Guillaume Bijl
Guillaume Bijl

Guillaume Bijl

Bijl is als kunstenaar een autodidact. Hij volgde een theateropleiding en was achtereenvolgens werkzaam als decorbouwer en schilder. Vanaf de tweede helft van de jaren zeventig ging hij ruimtelijke objecten maken en zocht hij alternatieven voor de conceptuele kunst. Bijl nam in 1988 deel aan de Biënnale van Venetië. In 1992 werd hij met zijn documenta-wassenbeeldenmuseum uitgenodigd voor deelname aan Documenta IX in Kassel. Hij was van 2001 tot 2011 hoogleraar beeldhouwkunst aan de Kunstakademie in Münster.

Ontdek de wereld van Guillaume Bijl, klik hier.

Beeld in Middelheim: Romeinse Straat (1994)

Voorbereiding van de Romeinse straat,

Voorbereiding van de Romeinse straat, 1994

 

IMG_4017

Museum Middelheim, zaterdag 18 juni: Guillaume Bijl en de kardinaal

 

Anton Cotteleer
Anton Cotteleer

Anton Cotteleer

Bij Anton Cotteleer schemert antieke beeldhouwkunst uit diverse periodes door in het beeldenvocabularium. Anton Cotteleer combineert menselijke en dierlijke vormen met dagelijkse objecten zoals een tafel, een krukje of een deken. De uiteindelijke configuratie is het resultaat van een sterk persoonlijke verbeelding (waar soms letterlijk en figuurlijk ‘een hoek af is’) en een groot gevoel voor materialen en picturaliteit.

Anton Cotteleer studeerde beeldhouwen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Gent. In de afgelopen jaren won hij de Cultuurprijs voor Beeldhouwkunst, de Den Haag Sculptuur Partnerprijs en de Prijs voor Beeldhouwkunst van de stad Mechelen.

Middelheim Promotors herinneren zich ongetwijfeld de tentoonstelling Blickachsen 10 in 2015 te Bad Homburg  waarvan directeur Sara Weyns gastcurator was. Cotteleer was in deze prestigieuze tentoonstelling aanwezig met de volgende werken.

Prefab, 2005

Prefab, 2005

Sherperd's Son, 2008

Sherperd’s Son, 2008

 

Museum Middelheim, zaterdag 18 juni: beelden kijken met Anton Cotteleer

Museum Middelheim, zaterdag 18 juni: beelden kijken met Anton Cotteleer

 

Jan Crab
Jan Crab

Jan Crab

Jan Crab studeerde Rechten aan de UA en Beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen, waar hij nu docent Beeldhouwkunst is. Hij maakte werk voor o.m. het Middelheimmuseum (Monumenta 1987) en de stad Turnhout (1989).

 

Museum Middelheim, zaterdag 18 juni: Jan Crab aan het woord.

Museum Middelheim, zaterdag 18 juni: Jan Crab aan het woord.

 

 

Adriaan Raemdonck
Adriaen Raemdonck

Adriaen Raemdonck

Galerie ‘De Zwarte Panter’ werd in 1968 opgericht door Adriaan Raemdonck, en hij wordt algemeen beschouwd als de pionier  van de Vlaamse galeristen. In 2009 is Adriaan Raemdonck door het Vlaams Fonds voor de Letteren onderscheiden met de Parnassusprijs. Joris Gerits van het VFL stelde bij de uitreiking: “Een kunstzinnige maker van meer dan 400 tentoonstellingen en een honderdtal kunstmappen en boeken. (…) niet alleen een gepassioneerd galerist, maar ook een zeer genereus en sociaal voelend mens. In zijn galerie heeft hij in de afgelopen veertig jaar naast tentoonstellingen ook vele nevenactiviteiten ontwikkeld, zoals voordrachten, filmvoorstellingen, concerten, boekpresentaties.”

‘Met mij zal ook de galerij De Zwarte Panter verdwijnen’ en ‘Mijn ontmoeting met Fred Bervoets betekende het einde van mijn eigen schilderscarrière.’ Dat zijn 2 uitspraken van Adriaan Raemdonck van de Zwarte Panter in HoogstPersoonlijk op atv. Voor een uitgebreide kennismaking met  “Hoogstpersoonlijk met Adriaen Raemdonck”, klik hier.

 

Museum Middelheim, zaterdag 18 juni: Adriaen Raemdonck met zijn toehoorders op weg naar een volgend beeld.

Museum Middelheim, zaterdag 18 juni: Adriaan Raemdonck met zijn toehoorders op weg naar een volgend beeld.

 

Paul Robbrecht
Robbrecht & Daem

Robbrecht & Daem

Paul Robbrecht en zijn echtgenote Hilde Daem zijn Vlaamse architecten, die samen het bureau Robbrecht en Daem architecten in Gent runnen.  Het architectenpaar behoort tot de Nieuwe Eenvoud. Hun werk wordt gekenmerkt door een uitgesproken geloof in de autonomie van de architectonische vorm. Voorname realisaties en project: Felixarchief Antwerpen, Stadshal Gent, nieuw VRT-gebouw.

Voor een uitgebreid portret van het architectenechtpaar Robbrecht & Daem, zie de mooie documentaire uit 2009 in de reeks Goudvis op Canvas.

 

1346743733_het-huis 1346743610_het-huis-003

Beeld in Middelheim: Het Huis

 

Museum Middelheim, zaterdag 18 juni: Paul Robbrecht deelt zijn visie met de talrijke toehoorders.

Museum Middelheim, zaterdag 18 juni: Paul Robbrecht deelt zijn visie met de talrijke toehoorders.

 

Lucas Vandervost
Lukas Vandervost

Lucas Vandervost

Lucas Vandervost is acteur, regisseur, docent aan de opleiding Woordkunst van het  Antwerps conservatorium en tot voor kort artistiek leider van theatergezelschap Toneelproducties De Tijd dat hij in de jaren tachtig mee oprichtte. Hij won de Océ Podium Prijs in 2001.

 

Theatergezelschap De Tijd: beeld uit de productie "Pereira verklaard" in een regie van en met Lukas Vandervost.

Theatergezelschap De Tijd: beeld uit de productie “Pereira verklaart” in een regie van en met Lucas Vandervost.

Voor mooie beelden uit “Het gaat over”, de laatste voorstelling van Vandervost ” ” klik hier en hier.

 

Museum Middelheim, zaterdag 18 juni: acteur en theatermaker Lucas Vandervost en zijn toehoorders bij het werk van Dan Graham

Museum Middelheim, zaterdag 18 juni: acteur en theatermaker Lucas Vandervost en zijn toehoorders bij het werk van Dan Graham

Anne-Mie Van Kerckhoven
Anne-Mie Van Kerckhoven

Anne-Mie Van Kerckhoven

AMVK beoefent zowel de schilderkunst als de  tekenkunst, computerkunst en videokunst. Zij is sinds lang gefascineerd door de representatie van vrouwenbeelden in de massamedia, door interieurs, en door de kinetische kracht van eender welke taal. Ze onderzoekt supra-morele verbanden in de hedendaagse maatschappij tussen seks en technologie. Haar werk verbindt verschillende kennissystemen, onderzoekt de gebieden van het onderbewuste, en kijkt naar morele aberraties of het obscene vanuit een vrouwelijk standpunt.

AMVK3AMVK2

 

Beeld in Middelheim: Vlaggen (van het kunstproject Flower Power- bloementapijt op de Grote Markt in 2015)

 

 

 

Museum Middelheim, zaterdag 18 juni: Anne-Mie Van Kerckhoven bij haar nieuwe installatie.

Museum Middelheim, zaterdag 18 juni: Anne-Mie Van Kerckhoven bij haar nieuwe installatie.

 

 

Luk Van Soom
Luc Van Soom

Luk Van Soom

 “De taal die de beelden in het Middelheimmuseum spraken, begreep ik.”

Hoewel hij afstudeerde als schrijnwerker-meubelmaker, inspireerden zijn contact met een lokale houtsnijder en een bezoek aan het Middelheimmuseum hem tot het maken van kunst. Hij studeerde beeldhouwen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen, gevolgd door een vervolmaking aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten in dezelfde stad. Hij is docent aan de Academie St. Joost in Breda en doceerde aan de Amsterdamse Rietveld Academie en aan de Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen.

 

Luk Van Soom, Walhalla, 1993

Luk Van Soom, Walhalla, 1993

Museum Middelheim, zaterdag 18 juni: Luk Van Soom in gesprek met Balzac

Museum Middelheim, zaterdag 18 juni: Luk Van Soom in gesprek met Balzac

 

Leon Vranken
Leon Vranken

Leon Vranken

Leon Vranken studeerde Insitu aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en voltooide zijn opleiding aan het HISK in Gent in 2007. Zijn werk balanceert tussen architectuur, performance en beeldende kunst en werd o.a. getoond in New York, Londen en Toronto. Hij is docent ‘Artistiek atelier’ aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Leon Vranken is de maker van de ledenpremie 2015 uitgegeven door de Middelheim Promotors.

Leon Vranken, editie 2015

Leon Vranken, editie 2015

 

Beeld in Middelheim: Raised Elevation (2013)

Leon Vranken, 2013, Raised elevation

Leon Vranken, 2013,
Raised elevation

 

 

Na de rondleidingen

 

20160618_213857

Het woord aan de voorzitter van het Uitvoerend Comité van de Middelheim Promotors, Micheline Paredis

 

En een passende feestelijk slotnoot aan het jubileumjaar met:

het Koperensemble van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen onder leiding van Jan Smets met fragmenten uit  “Schilderijen van een tentoonstelling“ van Modest Moussorsgki.

DSCF3451 (1)

Mueum Middelhei, zaterdag 18 juni: met een aangepaste "Promenade" wordt het jubileumjaar afgesloten.

Museum Middelheim, zaterdag 18 juni: met een aangepaste “Promenade” wordt het jubileumjaar afgesloten.

 

Uiteraard volgde nog een hartelijk en verwarmend glas van de vriendschap.om de avond te besluiten.

 

Gegevens

Datum:
18 juni 2016
Tijd:
19:30 - 23:00

Organisator

Middelheim Promotors en Vrienden Conservatorium Antwerpen

Locatie

Museum Middelheim