Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Basel, Zwitserland en onderweg: zes musea van wereldformaat!

16 augustus 2018 - 19 augustus 2018

Deze vierdaagse reis naar het Zwitserse Basel is ongetwijfeld de meest in het oog springende activiteit van de Middelheim Promotors. Basel is zonder meer een van de boeiendste bestemmingen in Europa voor kunstliefhebbers. Dat alleen al is een reden voor de Middelheim Promotors om dit als bestemming uit te kiezen.

SCHAULAGER

Maar er is een zeer directe aanleiding. In het schitterende gebouw van de hand van het befaamde architectenbureau Herzog & de Meuron, organiseert het  Schaulager, in samenwerking met het Museum of Modern Art (MoMA) in New York de eerste alomvattende retrospectieve van Bruce Nauman (b. 1941) in twintig jaar.  Deze Amerikaanse kunstenaar is zonder meer een van de meest invloedrijke en creatieve figuren van onze tijd. Op deze website vindt je een alomvattend beeld van de kunstenaar en zijn werk: http://www.theartstory.org/artist-nauman-bruce.htm.

 

FONDATION BEYELER

In de befaamde Fondation Beyeler loopt op dat ogenblik een tentoonstelling rond twee andere reuzen uit de kunst met een ontmoeting tussen Francis Bacon en Alberto Giacometti.

 

De Fondation Beyeler wordt beschouwd als een van de mooiste musea ter wereld. Gelegen in het Berower Park, met zijn prachtige oude bomen, met de vijvers getooid met waterlelies, met het uitzicht op de korenvelden, de koeien en de wijngaarden op de flanken van het Zwarte Woud, mag men gerust gewagen van een meer dan uitzonderlijke ligging. Het gebouw dat door de befaamde architect Renzo Piano werd ontworpen is elegant en op natuurlijke wijze ingebed in dit idyllische, landelijke landschap en slaagt er in natuur, kunst en architectuur tot een perfect samenspel te verenigen.

KUNSTMUSEUM

Het Kunstmuseum Basel uit 1936 is het belangrijkste museum en prentenkabinet van de stad. In april 2016 werd het museum uitgebreid met een geheel nieuw gebouw tegenover het oude. Dit nieuwe bijgebouw valt op door zijn robuuste welhaast ‘bunkerachtige’ vorm en binnenin door de grote ‘steriele’ ruimten welke grijs van kleur zijn met hoge kale wanden.

Het museum is gelegen aan de Sankt Alban-Graben en is sinds 2016 verdeeld in drie afdelingen:

  • De Galerie: waar de oude meesters en kunst van de negentiende en twintigste eeuw
  • Het Kupferstichkabinett: tekeningen en grafische werken

In een derde gebouw aan de Sankt Alban-Rheinweg 60 gelegen vinden we het Museum für Gegenwartskunst.

DESIGNMUSEUM VITRA

Het designmuseum Vitra is een van ‘s werelds vooraanstaande designmusea. Het onderzoelt en toont hedendaags design evenals het historiz-sche design en heeft daarbij voornamelijk oog voor de relatie van design met de architectuur, de kunst en het dagelijkkse leven. Het hoofdgebouw van het museum is een ontwerp van de bekende architect Frank Ghery en is enekel keren per jaar het toneel van tentoonstellingen.

Het werk van het museum steunt op een eigen collectie die niet enkel samengesteld is uit dseignobjecten met een historische waarde, maar bevat ook de nalatenachap van een aantal zeer belangrijke figuren zoals Charles en Ray Eames, George Nelson, Verner Panton en Alexander Girard.

ONDERWEG

Zowel tijdens de heehn- als tijdens de terugreis, houden we onderweg halt en nemen de tijd voor enkele boeiende bezoeken. Zo zullen we op de heenreis lunchen, maar ook de lokale afdeling van het museum Pompidou bezoeken.

Het Centre Pompidou-Metz is een museum voor moderne kunst in de stad Metz. De officiële opening vond plaats op 12 mei 2010. Het gebouw is ontworpen door de Japanse architect Shigeru Ban en de Frans architect Jean de Gastines, geassisteerd door Philip Gumuchdjian. De eerste steen van het museum, dat zich vlak bij het TGV-station van Metz bevindt, werd gelegd op 7 november 2006.

Het gebouw biedt 5.000 m² tentoonstellingsruimte, verspreid over drie expositieruimtes en een centrale hal. Een golvend houten dak overkoepelt het geheel. Boven de luifel is een spits met een lengte van 77 meter gemonteerd, een verwijzing naar het jaar van de opening van het museum in Parijs (1977).

ONDERWEG

Op onze terugweg rijden we langs het dorp Ronchamp en bezoeken de Colline Notre-Dame du Haut.De Notre Dame du Haut is een bedevaartskapel. De huidige kapel is beroemd vanwege de bijzondere vormgeving door de Zwitsers-Franse architect  Le Corbusier en werd voltooid in1955 en wordt vermeld op de lijstr van werelderfgoed van de UNESCO.

 

Voor deze uitstap kan u niet meer inschrijven: beide vertrekdata zijn volgeboekt!

Gegevens

Begin:
16 augustus 2018
Einde:
19 augustus 2018
Evenement Categorie:

Organisator

Middelheim Promotors

Locatie

Basel
Zwitserland + Google Maps