We leven op dit ogenblik in de ban van een corona virus, genaamd covid-19. Alle normale activiteiten zijn plots anders geworden en zullen waarschijnlijk anders blijven. Hoe we als Middelheim Promotors omgaan met deze situatie? In deze rubriek proberen we een antwoord te formuleren op deze ongewone omstandigheden en u te informeren hoe we voor onze leden toch een creatieve invulling kunnen bieden.

Laat het echter duidelijk zijn, we blijven optimistisch en zeggen met de Britse kunstenaar David Hockney :

Kunst is een teken van hoop:  ‘Ze kunnen de lente niet annuleren’

Middelheim Promotors en hét virus

Beste Middelheim Promotor, Lover, sponsor, bestuurder,

Onnodig u te zeggen dat we op dit ogenblik bijzondere tijden beleven die grondig ingrijpen op alle domeinen van het leven. De actuele Covid-19-crisis en de begeleidende lockdown- omstandigheden hebben ook op het Middelheimmuseum een grondige impact… en ook de werking van onze vzw Middelheim Promotors is jammer genoeg niet immuun voor dit vreselijke virus.

Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen samen te brengen in en rond het Middelheimmuseum en door onze activiteiten, door de sponsoring van kunstwerken, door het uitbouwen van een netwerk van Middelheim Lovers, en zoveel nieuwe initiatieven
allerhande, de uitstraling van het museum te vergroten om dit aan de Europese top te houden.

Maar het welzijn en de veiligheid van u allen is prioritair en dus nemen we de richtlijnen van de FOD Volksgezondheid ter harte.
Zo hebben we met veel pijn in het hart besloten dat ALLE REEDS GEPLANDE ACTIVITEITEN en initiatieven worden GEANNULEERD of minstens OPGESCHORT; voor bepaalde activiteiten en initiatieven wordt een alternatieve oplossing of een nieuwe datum gezocht.

Als we dit concreet vertalen wil dit zeggen dat het LEDENDINER, voorzien op woensdag 22 april, en waarvoor u eerder al een Save the Date ontving, NIET kan plaats vinden. Ons ledendiner 2020 had alle ingrediënten om een van de meest tot de verbeelding
sprekende edities te worden: een fantastische locatie, veel nieuwe gezichten, en de lancering van een nieuwe spraakmakende exclusieve editie 2020 van een gerenommeerd kunstenaar, wiens werk reeds te zien is in het nieuwe Collectiepaviljoen van het museum, en waar we allemaal gepassioneerd over zijn. Wie dat is, blijft nog even een goed bewaard Middel-ge-heimpje….
Hopelijk betreft het enkel een uitstel en kunnen we het diner in het najaar terug organiseren op dezelfde mooie locatie of in een aangepaste vorm. We hebben hierover ook overleg met de kunstenaar die de editie 2020 maakt, aangezien ook de productie hiervan vertraging heeft opgelopen ingevolge de corona-maatregelen.

Wat onze geplande uitstappen betreft zullen we ook rekening moeten houden met de situatie in andere landen. Reizen blijft wellicht nog een tijdje afgeraden, of zelfs verboden. Dit betekent concreet dat het bezoek aan Voorlinden voor de grote GORMLEY-
tentoonstelling in juni en het evenement SONSBEEK 2020-2024 (juli-augustus) worden GESCHRAPT.

En het hing al een tijdje aan een zijden draadje, maar dit geldt uiteraard ook voor onze tweedaagse reis naar de FOLKESTONE TRIENNIAL in september/oktober. Er zijn en zullen immers verschillende onzekerheden blijven, we moeten ons lange tijd vooraf hiervoor financieel engageren en een reeds complexe organisatie wordt in de gegeven omstandigheden nog moeilijker. Snel duidelijkheid scheppen lijkt ons voor iedereen de beste oplossing. Jammer, maar er komen ongetwijfeld nog andere boeiende opportuniteiten. Wij storten eerstdaags het voorschot terug aan de circa 90 deelnemers die voor deze dubbele uitstap reeds ingeschreven waren.

MAAR, ER IS OOK GOED NIEUWS !
In tegenstelling tot andere musea BLIJFT HET MIDDELHEIMMUSEUM wel degelijk toegankelijk, zij het uitsluitend het openlucht parkgedeelte. Woon je dus op fiets- of wandelafstand, blijft het een ideale bestemming!
Alle activiteiten van het museum zijn echter wel (voorlopig?) tot en met 3 mei geannuleerd.
Voor meer info over de situatie verwijs ik u graag naar de website van het museum:
www.middelheimmuseum.be

Belangrijk gevolg van de crisis is dat de zomertentoonstelling “Congoville”, die op 13 juni zou starten, met een jaar wordt uitgesteld. Nadat het museum werd geconfronteerd met verschillende afzeggingen van bruiklenen, transporten en kunstenaars, en het feit dat ook het productie-atelier tijdelijk noodgedwongen inactief is, bleek een kwalitatieve tentoonstelling niet mogelijk en was verdagen de beste oplossing.
Dit betekent dat in de komende maanden de focus zal liggen op de eigen collectie en, geef toe, deze is zeker straf genoeg en blijft meer dan de moeite waard om in de schijnwerpers te worden gesteld!
In dat kader heeft het museum recent zijn digitaal aanbod mooi aangepast en uitgebreid, waardoor o.m. zij die verder af wonen van het museum ook nog van dit alles kunnen genieten. De Youtube-filmpjes…echt een knappe verzameling! Tien beelden uit de vaste
collectie van het museum kregen van evenveel auteurs een verhaal over helden en pechvogels. Verschillende auteurs lazen hun verhaal in. Met de Middelheim App op je smartphone of tablet haalt u het museum in uw kot. U kan er online zowel de hoogtepunten als de volledige collectie ontdekken, evenals het Collectiepaviljoen. Bijzondere werken uit de
collectie werden rijkelijk voorzien van tekst, foto, audio en video. En u komt meer te weten over de geschiedenis van het museum, de opbouw van werken en problemen rond het behoud ervan. Kortom, alles wat u moet weten over het Middelheim kunstpark.
Voor meer info: www.middelheimmuseum.be

Voor het laatste nieuws m.b.t. de Promotors is onze website www.middelheimpromotors.be de uitgelezen bron. We doen er alles aan om deze zo actueel mogelijk te houden.
Als vrijwilligersvereniging zijn we teleurgesteld, begripvol, maar vooral ook hoopvol, omdat we veel sterker zijn dan deze tegenslag. Zo is deze crisis ook een moment voor reflectie en moeten we misschien een manier vinden om onszelf heruit te vinden.
Onze missie om de uitstraling van het Middelheimmuseum te bevorderen is alleen mogelijk dankzij een groot netwerk van vrienden, sponsors, Lovers en sympathisanten. We zullen met z’n allen veerkrachtig, positief en creatief moeten zijn.
Laat ons daarom kijken hoe we in deze moeilijke tijden elkaar en het Middelheimmuseum kunnen ondersteunen en laten we goed contact houden om in betere tijden samen een ijzersterk verhaal te kunnen neerzetten voor het Middelheimmuseum.
Zoals u en zoveel anderen hopen we natuurlijk dat we onze activiteiten, zij het wellicht in een aangepaste vorm, zo spoedig mogelijk kunnen hervatten. En wij hebben alvast een aantal ideeën om nieuwe spraakmakende voorstellen te lanceren, bijvoorbeeld voor vrijwilligerswerk van onze leden in het Middelheimmuseum. Concrete informatie daarover volgt van zodra mogelijk.

Maar hebt u zelf nog een idee voor de werking van de Promotors en/of het museum, laat het ons gerust weten via middelheimpromotors@antwerpen.be. We zijn er voor u!
Ondertussen dragen wij u een warm hart toe. Zorg goed voor uzelf en voor degenen die u dierbaar zijn!

Namens het Uitvoerend Comité,

Micheline Paredis
voorzitter