Zoals elke sector maakt ook de kunstwereld een jaarlijkse balans op en maakt onder meer een rangschikking van de meest bezochte musea, tentoonstellingen, kunstenaars en kunstwerken. Het leek ons een aardigheid om even met u een aantal van deze top tien door te nemen.

Een eerste wetenswaardigheid: wat is het meest bezochte kunstwerk van 2017?

And the winner is….

America, Maurizio Cattalan, 2016 

De Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattalan verving in het New Yorkse Solomon R. Guggenheim een toilet door een exemplaar in 18 karaat goud.  Ofwel, hij maakte een object dat normaal slechts in het bereikt ligt van nauwelijks  één procent van de bevolking beschikbaar voor iedereen.

 

Maurizio Cattelan
CattelanLOVE.jpg

Maurizio Cattelan is een gerenomeerd Italiaans kunstenaar, geboren 21 september 1960 in Padua. Hij woont en werkt in New York.

Volgens het museum bezochten (gebruikten?) dagelijks zowat 3.000 museumbezoekers het kunstwerk dat zich bevond in een van de door Frank Lloyd Wright ontworpen badkamers.Of dit werkelijk zo is, is moeilijk in te schatten. Het museum baseert dit cijfer op de schatting van het gemiddelde aantal  bezoekers per dag en het totaal aantal bezoekers vorig jaar, nl. zowat 929.000.