MIJN MIDDEL-LINK juni 2020, uw band met Middelheim Promotors en Middelheimmuseum

 MIDDELHEIMMUSEUM IS (bijna) HELEMAAL TERUG

Het belangrijkste nieuws is natuurlijk dat opnieuw alle delen van het Middelheimmuseum geopend zijn, maar natuurlijk respect voor de “coronamaatregelen”. Zo kan ook het collectiepaviljoen terug bezocht kan worden, maar is reserveren nodig! Alle informatie over  het museum vindt u terug in de Nieuwsbrief die u recent ontving. Raadpleeg zeker ook de website van het museum waar de kalender  u informeert over de vele activiteiten in de zomer. Opmerkelijk,  deze zomer wordt theater gespeeld in het museum met de Compagnie Marius en wordt begin juli een nieuw project op “De sokkel” in het Antwerpse stadspark voorzien.

Op uitstappen in groep en geleide bezoeken is het voor Middelheim Promotors nog even (?) wachten.  Dit belet niet dat er interessante tentoonstellingen zijn waarop we graag de aandacht vestigen en die, omdat ze gemakkelijk bereikbaar zijn, voor u een aantrekkelijke individuele uitstap vormen.

Zo is er in het MuseumLeuven een tentoonstelling gewijd aan drie reuzen uit de beeldhouwkunst.:

Rodin, Meunier & Minne

De beeldhouwers Auguste Rodin, Constantin Meunier en George Minne waren de voortrekkers van een echte beeldrevolutie, die de fundamenten zou leggen voor de moderne beeldhouwkunst. Inspiratie voor die revolutie haalden de kunstenaars paradoxaal genoeg in het verleden, namelijk bij de middeleeuwen..

Deze beeldhouwers zijn ook prominent aanwezig in Middelheimmuseum. De “Balzac” van Auguste Rodin is natuurlijk alom gekend, maar we vinden bv. van hem ook een werk in het collectiepaviljoen met Johannes De Doper . Voor Constantin Meunier verwijzen we naar het overbekende “De Zaaier” , terwijl we van George Minne  een mooie “Manstorso” in het park te vinden is.

Auguste Rodin, Saint Jean-Baptiste, 1878-1880

Constantin Meunier, De Zaaier, 1896

George Minne, Manstorso, 1910

 

Als u het ons vraagt, zeer de moeite, maar let u wel op de strikte spelregels voor de bezoeken met o.m. verplichte reservatie. Raadpleeg de site van Museum-M!

DE UITDAGING

 In de editie van mei confronteerden we u met een eerste uitdaging. Opdracht was een alternatieve titel suggereren voor het werk “De rivier” van Aristide Maillol.

 

 

De jury verkoos het door de actualiteit geïnspireerde “Na de lock-down … de lay down”, maar genoot ook van andere geslaagde suggesties, zoals “En nu gaan de Olympische Spelen niet door” of “De Rivier staat wel al vroeg toe.”

De winnaar ontving ondertussen zijn prijs en de nodige felicitaties.

 

 KUNST BIJ U THUIS …

Virtuele bezoeken blijven gezien de geldende beperkingen een geschikte aanvulling om uw kunsthonger te stillen. We geven u graag enkele suggesties.

  1. U weet dat kunst in de openbare ruimte een onderwerp is dat ons en het museum erg boeit. In dit kader kunnen we u een schitterende conferentie aanbevelen (in het Frans). Met als titel “L’ARTISTE ET LA VILLE” biedt deze film u een mooi overzicht van wat in dit domein gebeurt. Een inspanning, maar zeer de moeite.

Claes Oldenburg, The Clothespin, 1976 (Philadelphia)

U maakt in deze video kennis met het dikwijls fascinerende werk van  Ivan Argote, Francis Alÿs, Jeremy Deller, Peter Downsbrough, VALIE EXPORT, Jenny Holzer, Richard Serra, Claes Oldenburg, Felix Gonzalez Torres, Danh Vo.

  1. Het digitale aanbod van Middelheimmuseum blijft natuurlijk steeds een aanrader. Zo is het zeker de moeite om de film van de spraakmakende performance van Monster Chetwynd te (her-) beleven. Ook deze nieuwe kunstvorm krijgt de nodige aandacht in het museum. Zie de volgende performances tijdens Experience Traps 2018 in het Park en in het Centraal Station.

Monster Chetwynd, Performance, Centraal Station Antwerpen, juni 2018

Monster Chetwynd is ook de maker van de editie Middelheim Promotors 2018, waarvan nog één laatste exemplaar beschikbaar is! Met de titel “Expearience Trap” parafraseert zij de titel van de (bijna) gelijknamige tentoonstelling.

KUNSTENAARS … met een band met Middelheimmuseum

John KORMELING, auteur van de bekende “Artiesteningang” in het MM op hoek Middelheimlaan/Lindendreef, is vanaf zondag 21 juni te gast met OPEN RAAM, een presentatie in LLS PALEIS, Antwerpen.

John Körmeling, Artisteningang, 2012

Isabel FREDEUS, in 2018 laureate van de MMYAP (Middelheimuseum Young Artist Prize)  heeft met “ Cities living within” vanaf 5 juli een knappe tentoonstelling (Whitehouse Gallery).

Isabel Fredeus, Under the weather, 2018 .

TENSLOTTE … een extra voordeel voor onze leden!

Het kunsttijdschrift HART heeft een groot “hart” voor ons museum en steunt o.m. de MMYAP (Middelheimmuseum Young Artist Prize).

Voor Middelheim Promotors heeft HART een bijzondere aanbieding: wie voor 15 juli een abonnement neemt op het voornaamste kunsttijdschrift in Vlaanderen ontvangt

– 11x HART in de brievenbus en toegang tot de digitale editie
– een speciale zomerpublicatie
– een cadeaubon van € 20 te besteden in Copyright Bookshop Antwerpen of Gent, of op www.copyrightbookshop.be.

 

Een jaarabonnement kost € 99. Middelheim Promotors genieten van een extra korting en betalen slechts € 85. Wil u van dit aanbod een gebruiken maken, zend een mailtje  naar hart-magazine@idecommedia.be met vermelding ‘Abonnement Middelheimpromotor”.

En wat met deze leden die reeds een abonnement op het tijdschrift hebben?

In dit geval zend u voor de eerstvolgende hernieuwing van uw abonnement, dit kan dus m.a.w. nu reeds,  een mail aan hart-magazine@idecommedia.be om te signaleren dat u abonnee Middelheim Promotor is. Bij  hernieuwing geniet u eveneens van de MP-korting.