In september nodigen wij u graag uit voor Blickachsen, een internationale tentoonstelling van hedendaagse sculptuur die zowel aandacht heeft voor gevestigde waarden als voor jonge, veelbelovende kunstenaars. Ze vindt tweejaarlijks tijdens de zomermaanden plaats in de historische parken van Bad Homburg von der Höhe.

De naam Blickachsen verwijst naar de oorspronkelijke zichtassen van de tuinen, waar de kunstwerken opgesteld worden. Bij elke nieuwe tentoonstelling biedt de specifieke plaatsing van de moderne werken in deze klassieke setting een nieuw perspectief, zowel op de werken zelf als op de originele “Blickachsen” of “zichtlijnen” voor de tuinen, ontworpen door de gevierde 19de eeuwse landschapskunstenaar Peter Joseph Lenné. De steeds veranderende verhouding tussen het landschap en de kunst vormt de kern van deze unieke reeks tentoonstellingen, die al snel een internationale reputatie heeft opgebouwd.

Voor elke editie van de biënnale nodigt oprichter en curator Christian K. Scheffel een museum en een gastcurator uit. Zo werd in het verleden al samengewerkt met het Wilhelm Lehmbruck Museum in Duisburg (2001), Fondation Beyeler (2005), Yorkshire Sculpture Park (2007), Frederik Meijer Gardens & Sculpture Park in the USA (2009), Museum Beelden aan Zee (2011) en Fondation Maeght (2013).
Wij zijn heel trots dat voor de editie 2015 Sara Weyns, directeur van het Middelheimmuseum, gastcurator is van Blickachsen :”Eind vorig jaar heef de organisatie me gevraagd als gastcurator”, herinnert Sara zich. “Ik heb even nagedacht over het voorstel en heb uiteindelijk toegestemd omdat het voor ons een mooie kans is om ons internationale netwerk uit te bouwen.” De taak van de gastcurator is het samenstellen van de lijst van de kunstenaars voor de openluchttentoonstelling. “We willen talent van bij ons een platform bieden in het buitenland, en nadien ook internationaal talent naar Antwerpen halen”.