Eigenlijk moest hier een titel

MIDDELHEIM PROMOTORS 2018, een vooruitblik

1. Zaterdag 24 februari: Museum LUDWIG, Keulen                                    

JAMES ROSENQUIST, Painting as Immersion

Het Museum Ludwig in Keulen toont een grote overzichtstentoonstelling van de afgelopen voorjaar overleden Amerikaanse pop art-kunstenaar James Rosenquist. Rosenquist heeft de ontwikkeling van de expositie en de keuze van de werken nog zelf begeleid. Te zien is onder meer zijn omvangrijke werk uit 1964 F-111, dat wordt gezien als een icoon van de popart. Hij combineerde het beeld van de straaljager met uitingen van de Amerikaanse consumptiemaatschappij.

KOLNSKULPTUR  9 in SKULPTURENPARK   http://www.skulpturenparkkoeln.de

Dicht bij de oever van de Rijn vinden we het Keulse openluchtmuseum voor beelden.  Het Skulpturenpark met een oppervlakte van 35.000 m²,  ontstond in 1997 op initiatief van kunstverzamelaars Michael en Eleonore Stoffel. Het terrein, voorheen een braakliggend stuk grond naast de Zoobrücke, werd beschikbaar gesteld door de stad Keulen. Het echtpaar Stoffel is inmiddels overleden en sinds 2008 wordt het park beheerd door een stichting.

Skulpturenpark Köln wordt nationaal en internationaal erkend en gewaardeerd  zowel door de kunstwereld als door het grote publiek voor de tijdelijke openlucht tentoonstellingen van hedendaagse beelden.  De reputatie van de tweejaarlijkse tentoonstelling  KölnSkulptur  groeit met elke editie. Begrijpelijk als men weet dat in de negen edities van deze manifestatie werk heeft getoond van meer dan 150 internationaal erkende kunstenaars. Enkele van de bekendste namen: Rosemarie Trockel, Dan Graham, Joel Shapiro, Markus Lüpertz, Ulrich Curtg, Marco Di Suvero, Alexander Calder, Markus Kippenberger, Markus Kippenberger, Markus Kippenberger, Marc Di Suvero, Norbert Kricke, Tom Burr.

                                          

De jubileumeditie van KölnSkulptur die  loopt van oktober 2017 tot juni 2019 kreeg de titel “La Fin de Babylone” en verwijst naar een droom, een droom van een nieuw begin voor de cultuur en dus voor de maatschappij. Speciaal voor deze editie werden 8 kunstenaars gevraagd een kunstwerk te maken.  Samen met heel wat bekende toppers als Anish Kapoor, Dan Graham, Jenny Holzer behoren zij tot de 47 kunstenaars die de tentoonstelling rijk is.

De creaties zijn van de hand van: Andrea Büttner, Claudia Comte,  Jan Kiefer,  Eduardo Navarro, Solange Pessoa, Lin May Saeed, Teresa Solar en Pedro Wirz.

2. Vrijdag 20 april tot zondag 22 april: Basel, Zwisterland

Basel is zonder meer een van de boeiendste bestemmingen in Europa voor kunstliefhebbers. Dat alleen al is een reden voor de MP om dit als bestemming uit te kiezen. Maar er is een zeer directe aanleiding. In het schitterende gebouw van de hand van het befaamde architectenbureau Herzog & de Meuron, organiseert het museum Schaulager, in samenwerking met het Museum of Modern Art (MoMA) in New York de eerste alomvattende retrospectieve van Bruce Nauman (b. 1941) in twintig jaar.  Deze Amerikaanse kunstenaar is zonder meer een van de meest invloedrijke en creatieve figuren van onze tijd.

Bruce Nauman, Square, Triangle, Circle, 1984

Zoals gezegd beschikt Basel over heel wat artistieke troeven. Zo wijdt de befaamde Beyeler Fondation tot 29 april een grote tentoonstelling aan de Duitse schilder Georg Baselitz. Tezelfdertijd loopt in het Kunstmuseum een overzicht van dezelfde kunstenaar met werken op papier. Terwijl natuurlijk de indrukwekkende vaste collecties van deze musea onze aandacht verdienen. Ook een bezoek aan het Designmuseum Vitra zal zeker op het programma staan.

Kortom, voor een kunstliefhebber een driedaagse om duimen en  vingers af te likken.

Georg Baselitz, Schlafzimmer, 1975

Zaterdag 12 mei 2018 – atelierbezoek Gentse kunstenaars.

Via de museumdirectie krijgen we toegang tot de ateliers van een aantal vooraanstaande kunstenaars in het Gentse. Het gaat over namen als Pascale Martine Payou, Leo Copers, Berlinde De Bruyckere en haar partner Peter Buggenhout. De definitieve lijst wordt later bekend gemaakt. Ook de datum kan wijzigen i.f.v. de beschikbaarheid van de kunstenaars.

Zaterdag 21 en zondag 3 juni 2018:

openingsfeest van het festival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’.

De artistieke zomer  zal in Antwerpen gedomineerd worden door dit festival waarbij zowat alle kunstinstelling van onze stad betrokken worden. Zie:  https://www.visitantwerpen.be/en/barok

En niet in het minst museum Middelheim waar een, zonder twijfel spraakmakende, tentoonstelling zal plaatsvinden onder de intrigerende titel “Experience Traps”.

Experience Traps wordt een internationale groepstentoonstelling met als uitgangspunt de Barokke landschapsarchitectuur. De fontein, grotto, folly, trompe l’oeil en tableau vivant maakten toen van

het park een sociale ruimte.

Bertrand Lavier, Fountain, 2014

In Middelheim tonen 15 kunstenaars nieuwe en bestaande werken die de toeschouwer, soms letterlijk, in beweging zetten door een sublieme ervaring.

Het project wandelt op de dunne lijn tussen fictie en realiteit, tussen fake en real en toetst de inclusieve tuin (in de stad) aan de exclusieve tuin (in het museum). De tentoonstelling wordt een meesterlijke ervaring als een hedendaags eerbetoon aan Peter Paul Rubens.

Zondag 17 juni 2018:  workshop Barok

Meer weten over deze belangrijke periode in de kunstgeschiedenis?

Twee workshops zorgen voor een perfecte introductie die u zullen toelaten om nog meer te genieten van deze belangrijke kunstmanifestatie.

Deze workshops worden georganiseerd in samenwerking met het M HKA en zullen doorgaan in het auditorium van dit museum, waar in het kader van het Barokjaar 2018 een door Luc Tuymans gecureerde tentoonstelling plaatsvindt onder de titel “Sanguine – Bloedrood”.

Zaterdag 23 juni: Zomer in het Park

Met “Zomer in het Park” bieden  Middelheim Promotors u een waaier  aan artistieke impulsen.  Om te beginnen maken we kennis met de werken die door de drie laureaten van Middelheim Museum Young Artists Price werden gerealiseerd en wordt de uiteindelijke winnaar bekendgemaakt, evenals de winnaar van de publieksprijs waarvoor ook u een stem zal kunnen uitbrengen.

Een reeks dichters, verspreid over het museum, zullen werk voordragen op een door hen gekozen locatie, bij een door hen uitgekozen beeld.  Of samengevat, met een samenspel van poëzie, muziek en beeldende kunst zorgen we voor een ideale zomeravond. Zeker wanneer ook lekkere hapjes en drankjes niet zullen ontbreken.

Zaterdag 4 augustus 2018: ontdekkingstocht in Antwerpen Barok 2018

De Middelheim Promotors kijken over de muren van het museum Middelheim om met een originele stadswandeling andere aspecten van het Barokjaar te ontdekken. Het juiste parcours van deze ontdekkingstocht verneemt u tijdig.

Zaterdag 8 september:  MAF, derde editie!

Middelheim Art  Festival moeten we niet meer voorstellen. Ook in 2018 nodigen we u uit om een niet zo gewone avond met ons te beleven.

Zaterdag 15 september 2018:  workshop Barok

Zie de informatie van zondag 17 juni.

Zaterdag  22 tot zondag 23 september 2018:  Liverpool Biennial 2018

Een tweede meerdaagse uitstap dit jaar brengt de Promotors naar Liverpool, waar de tiende editie plaatsvindt van de UK biennial of contemporary art onder de titel “Beautiful world, where are you?”

Suki Seokyeong Kang, Jeong ¼, 2011-2015.

Janice Kerbel, Score (Blast), 2015.

Liverpool Biennial is een biënnale voor hedendaagse kunst, waarbij gedurende 15 weken in heel de stad, in de openbare ruimte, galeries, musea een groep van internationale kunstenaars werken tonen. Kortom, een type kunstmanifestatie dat kan vergeleken worden met Skulptur Projekte in Münster.

Tate Liverpool

Onder de locaties waar deze tentoonstellingen doorgaan bevinden zich namen als Tate Liverpool en de Victoria Gallery & Museum.  Al meer weten? Kijk op de boeiende site:  http://www.biennial.com/ .

Zaterdag 3 november 2018 – Afrikamuseum, Tervuren

In het najaar heropent het volledig vernieuwd Afrikamuseum. Prachtig gelegen, een schitterend gebouw en een indrukwekkende collectie. Meer dan de moeite waarde oordelen we. Bij ons bezoeken zullen we voornamelijk focussen op de kunstvoorwerpen van het museum, met o.m. een grote collectie maskers.

We kijken verder uit om dit programma, indien dit aangewezen lijkt, aan te vullen met een tweede bezoek in het Brusselse.

Zaterdag  9 en zondag 10 februari – Parijs, op zoek naar het onbekende in een bekende stad.

En we beginnen ook al onze agenda voor 2019 in te vullen. Tijd om nog eens op ontdekkingstocht naar Parijs te gaan, dachten we. Altijd iets te beleven, maar wat ons vooral boeit zijn de verdoken pareltjes, deze musea, ateliers en andere plaatsen waar de doorsnee toerist niet komt.

Eigenlijk moest hier een titel

ne kleineren titel ziet er zo uit!

Politie en parket zijn op zoek naar een hardrijder op een motor die vrijdagnamiddag geflitst werd met liefst 201 kilometer per uur op de Reningesteenweg in het West-Vlaamse Lo, een weg waar een snelheidslimiet van 70 kilometer per uur geldt.

Tijdens een snelheidscontrole vrijdagnamiddag in de Reningesteenweg in Lo merkte een politie-inspecteur van politiezone Spoorkin plots een stipje op in de verte. Een fractie van een seconde later werd duidelijk dat een motorfiets aan een bijzonder hoge snelheid naderde. Het flitstoestel noteerde maar liefst een snelheid van 201 km per uur, dus bijna het driedubbele van wat toegestaan is (70km/u).

Keulen:  James ROSENQUIST in museum Ludwig en KölnSkulptur in Skulpturenpark.

 

 

 

 

 

 

 

 

JAMES ROSENQUIST. Eintauchen ins Bild.

James Rosenquist (29 november  1933 – 31 maart 2017) (link naar http://www.jamesrosenquiststudio.com/ maken)  werd beroemd in de jaren 60 als een van de vooraanstaande Amerikaanse kunstenaars van de Pop Art in het gezelschap van Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg.  Zoals zijn tijdgenoten,  had Rosenquist  een “commerciële” achtergrond die een bepalende invloed had op zijn werk als kunstenaar. Elke Pop Art kunstenaar had weliswaar zijn eigen stijl, maar toch was er duidelijk een vergelijkbaar beeldgebruik dat begin jaren 60 de Pop Art definieerde: het gebruik van de technieken   uit de reclame en het uitbeelden van populaire beelden en dagdagelijkse voorwerpen.

James Rosenquist was vanaf het begin betrokken bij zijn grote overzichtstentoonstelling in Museum Ludwig (link naar http://www.museum-ludwig.de/) in Keulen. Hij keurde het concept en de selectie van werken goed en dacht voortdurend mee. De opening maakte hij niet meer mee, want hij overleed op 31 maart van dit jaar. De expositie is daardoor nu een eerbetoon aan dit Amerikaanse boegbeeld van de popart.

MIDDELHEIM PROMOTORS 2018, een vooruitblik

1. Zaterdag 24 februari: Museum LUDWIG, Keulen

JAMES ROSENQUIST, Painting as Immersion

Het Museum Ludwig in Keulen toont een grote overzichtstentoonstelling van de afgelopen voorjaar overleden Amerikaanse pop art-kunstenaar James Rosenquist. Rosenquist heeft de ontwikkeling van de expositie en de keuze van de werken nog zelf begeleid. Te zien is onder meer zijn omvangrijke werk uit 1964 F-111, dat wordt gezien als een icoon van de popart. Hij combineerde het beeld van de straaljager met uitingen van de Amerikaanse consumptiemaatschappij.

20 Jahre Skulpturenpark Köln

De editie van de tentoonstelling KölnSkulptur #9 is een bijzondere aangezien het Skulpturenpark Köln de 20ste verjaardag viert en dit onder de titel  “La Fin de Babylone”.

2. Vrijdag 20 april tot zondag 22 april: Basel, Zwisterland

Basel is zonder meer een van de boeiendste bestemmingen in Europa voor kunstliefhebbers. Dat alleen al is een reden voor de MP om dit als bestemming uit te kiezen. Maar er is een zeer directe aanleiding. In het schitterende gebouw van de hand van het befaamde architectenbureau Herzog & de Meuron, organiseert het museum Schaulager, in samenwerking met het Museum of Modern Art (MoMA) in New York de eerste alomvattende retrospectieve van Bruce Nauman (b. 1941) in twintig jaar.  Deze Amerikaanse kunstenaar is zonder meer een van de meest invloedrijke en creatieve figuren van onze tijd.

Bruce Nauman, Square, Triangle, Circle, 1984

Zoals gezegd beschikt Basel over heel wat artistieke troeven. Zo wijdt de befaamde Beyeler Fondation tot 29 april een grote tentoonstelling aan de Duitse schilder Georg Baselitz. Tezelfdertijd loopt in het Kunstmuseum een overzicht van dezelfde kunstenaar met werken op papier. Terwijl natuurlijk de indrukwekkende vaste collecties van deze musea onze aandacht verdienen. Ook een bezoek aan het Designmuseum Vitra zal zeker op het programma staan.

Kortom, voor een kunstliefhebber een driedaagse om duimen en  vingers af te likken.

Georg Baselitz, Schlafzimmer, 1975

Zaterdag 12 mei 2018 – atelierbezoek Gentse kunstenaars.

Via de museumdirectie krijgen we toegang tot de ateliers van een aantal vooraanstaande kunstenaars in het Gentse. Het gaat over namen als Pascale Martine Payou, Leo Copers, Berlinde De Bruyckere en haar partner Peter Buggenhout. De definitieve lijst wordt later bekend gemaakt. Ook de datum kan wijzigen i.f.v. de beschikbaarheid van de kunstenaars.

Pascale Marthine Tayou, L’arbre à palabre, diamondscape II, 2013

Zaterdag 21 en zondag 3 juni 2018:

openingsfeest van het festival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’.

De artistieke zomer  zal in Antwerpen gedomineerd worden door dit festival waarbij zowat alle kunstinstelling van onze stad betrokken worden. Zie:  https://www.visitantwerpen.be/en/barok

En niet in het minst museum Middelheim waar een, zonder twijfel spraakmakende, tentoonstelling zal plaatsvinden onder de intrigerende titel “Experience Traps”.

Experience Traps wordt een internationale groepstentoonstelling met als uitgangspunt de Barokke landschapsarchitectuur. De fontein, grotto, folly, trompe l’oeil en tableau vivant maakten toen van

het park een sociale ruimte.

Bertrand Lavier, Fountain, 2014

In Middelheim tonen 15 kunstenaars nieuwe en bestaande werken die de toeschouwer, soms letterlijk, in beweging zetten door een sublieme ervaring.

Het project wandelt op de dunne lijn tussen fictie en realiteit, tussen fake en real en toetst de inclusieve tuin (in de stad) aan de exclusieve tuin (in het museum). De tentoonstelling wordt een meesterlijke ervaring als een hedendaags eerbetoon aan Peter Paul Rubens.

Zondag 17 juni 2018:  workshop Barok

Meer weten over deze belangrijke periode in de kunstgeschiedenis?

Twee workshops zorgen voor een perfecte introductie die u zullen toelaten om nog meer te genieten van deze belangrijke kunstmanifestatie.

Deze workshops worden georganiseerd in samenwerking met het M HKA en zullen doorgaan in het auditorium van dit museum, waar in het kader van het Barokjaar 2018 een door Luc Tuymans gecureerde tentoonstelling plaatsvindt onder de titel “Sanguine – Bloedrood”.

Zaterdag 23 juni: Zomer in het Park

Met “Zomer in het Park” bieden  Middelheim Promotors u een waaier  aan artistieke impulsen.  Om te beginnen maken we kennis met de werken die door de drie laureaten van Middelheim Museum Young Artists Price werden gerealiseerd en wordt de uiteindelijke winnaar bekendgemaakt, evenals de winnaar van de publieksprijs waarvoor ook u een stem zal kunnen uitbrengen.

Een reeks dichters, verspreid over het museum, zullen werk voordragen op een door hen gekozen locatie, bij een door hen uitgekozen beeld.  Of samengevat, met een samenspel van poëzie, muziek en beeldende kunst zorgen we voor een ideale zomeravond. Zeker wanneer ook lekkere hapjes en drankjes niet zullen ontbreken.

Zaterdag 4 augustus 2018: ontdekkingstocht in Antwerpen Barok 2018

De Middelheim Promotors kijken over de muren van het museum Middelheim om met een originele stadswandeling andere aspecten van het Barokjaar te ontdekken. Het juiste parcours van deze ontdekkingstocht verneemt u tijdig.

Zaterdag 8 september:  MAF, derde editie!

Middelheim Art  Festival moeten we niet meer voorstellen. Ook in 2018 nodigen we u uit om een niet zo gewone avond met ons te beleven.

Zaterdag 15 september 2018:  workshop Barok

Zie de informatie van zondag 17 juni.

Zaterdag  22 tot zondag 23 september 2018:  Liverpool Biennial 2018

Een tweede meerdaagse uitstap dit jaar brengt de Promotors naar Liverpool, waar de tiende editie plaatsvindt van de UK biennial of contemporary art onder de titel “Beautiful world, where are you?”

Suki Seokyeong Kang, Jeong ¼, 2011-2015.

Janice Kerbel, Score (Blast), 2015.

Liverpool Biennial is een biënnale voor hedendaagse kunst, waarbij gedurende 15 weken in heel de stad, in de openbare ruimte, galeries, musea een groep van internationale kunstenaars werken tonen. Kortom, een type kunstmanifestatie dat kan vergeleken worden met Skulptur Projekte in Münster.

Tate Liverpool

Onder de locaties waar deze tentoonstellingen doorgaan bevinden zich namen als Tate Liverpool en de Victoria Gallery & Museum.  Al meer weten? Kijk op de boeiende site:  http://www.biennial.com/ .

Zaterdag 3 november 2018 – Afrikamuseum, Tervuren

In het najaar heropent het volledig vernieuwd Afrikamuseum. Prachtig gelegen, een schitterend gebouw en een indrukwekkende collectie. Meer dan de moeite waarde oordelen we. Bij ons bezoeken zullen we voornamelijk focussen op de kunstvoorwerpen van het museum, met o.m. een grote collectie maskers.

We kijken verder uit om dit programma, indien dit aangewezen lijkt, aan te vullen met een tweede bezoek in het Brusselse.

Zaterdag  9 en zondag 10 februari – Parijs, op zoek naar het onbekende in een bekende stad.

En we beginnen ook al onze agenda voor 2019 in te vullen. Tijd om nog eens op ontdekkingstocht naar Parijs te gaan, dachten we. Altijd iets te beleven, maar wat ons vooral boeit zijn de verdoken pareltjes, deze musea, ateliers en andere plaatsen waar de doorsnee toerist niet komt.

Eigenlijk moest hier een titel

ne kleineren titel ziet er zo uit!

Politie en parket zijn op zoek naar een hardrijder op een motor die vrijdagnamiddag geflitst werd met liefst 201 kilometer per uur op de Reningesteenweg in het West-Vlaamse Lo, een weg waar een snelheidslimiet van 70 kilometer per uur geldt.

Tijdens een snelheidscontrole vrijdagnamiddag in de Reningesteenweg in Lo merkte een politie-inspecteur van politiezone Spoorkin plots een stipje op in de verte. Een fractie van een seconde later werd duidelijk dat een motorfiets aan een bijzonder hoge snelheid naderde. Het flitstoestel noteerde maar liefst een snelheid van 201 km per uur, dus bijna het driedubbele van wat toegestaan is (70km/u).