Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Verborgen Parels in “‘t Stad”

16 april 2016 @ 14:00 - 17:00

Op zaterdag 16 april 2016 maakten de Middelheim Promotors in twee groepen van telkens 20 leden, in het centrum van onze eigenste stad kennis met twee gepassioneerde verzamelaars. Het werd een namiddag vol verrassingen en ontdekkingen.

Een postmodern sixties gebouw,  waar tot voor enkele jaren de Antwerpse Watermaatschappij huisde, werd door Caroline en Maurice Verbaet omgevormd tot een uniek kunstencentrum, mv Artcenter waar de indrukwekkende verzameling van het echtpaar een prachtig onderkomen gevonden heeft. De verzameling die zich richt op de Belgische beeldende kunst in de periode onmiddellijk na WO II, wordt tijdens deze openingstentoonstelling gepresenteerd onder de titel “Connexions One“.

Aandachtige Promotors

Aandachtige Promotors

Willy Anthoons (1911 - 1983) , Quartier Lunaire, 1954

Willy Anthoons (1911 – 1983) , Quartier Lunaire, 1954

Gids Chris Van Kerschaever begeleidt de MP’s in een kennismaking met de architectuur van het merkwaardige gebouw en vertelt overvloedig de vele verhalen over de zowat 40 kunstenaars die vertegenwoordigd zijn in een tentoonstelling die de periode 1945 – 1975 overspant. Boeiende periode deze “trente glorieuses”, de dertig jaar van economische groei die ons tevens heel wat spraakmakende kunstenaars schonk!

 

 

 

 

Het contrast met onze volgende ontdekking kan moeilijk groter zijn. I.p.v. een stoer, ietwat klinisch en kil industrieel gebouw, vinden de Promotors mekaar , na een tochtje met tram 24, de fiets, of zelfs te voet, terug in een statig herenhuis waar de bewoners zorgen voor een warme ontvangst.

Fred Bervoets (Fragment)

Fred Bervoets (detail)

Een verzameling die zich zoals 1945 – 1975  concentreert op een bepaald tijdperk, wordt hier vervangen door een verzameling volledig gewijd aan één kunstenaar, Fred Bervoets. Walter en Hilde Pas volgen gepassioneerd deze unieke kunstenaar van bij het begin van diens carrière, zowat 60 jaar geleden. Zij behoren tot zoals kunsthistoricus Johan Pas het omschrijft:

“… hij of zij volgt de artistieke ontwikkeling van slechts enkele of zelfs één kunstenaar op de voet en bouwt daardoor een ‘biografische’ verzameling op. Waar de meeste verzamelingen een portret vormen van de kunstwereld, of van de verzamelaar zelf, kan dit type verzameling gelezen worden als een portret van de kunstenaar.”

Fred Bervoets (fragment

Fred Bervoets (detail)

Walter Pas deelt zijn passie...

Walter Pas deelt zijn passie…

Walter Pas zorgt voor een toelichting op een collectie die, zoals gezegd, de volledige carrière van de kunstenaar overspant en die de verschillende facetten van zijn werk toont, een Bervoets, een kunstenaar die zoals hijzelf zegt “nog dagelijks zoekt hoe hij zichzelf kan verbazen!” Fascinerende man, overweldigende kunst en gepassioneerde verzamelaars.

De 40 Middelheim Promotors  zijn duidelijk enthousiast na deze boeiende namiddag. Wat meer is, ze zijn zonder reserve vrager voor een herhaling van dergelijke kleinschalige uitstap naar onbekende schatten in eigen stad.

Voor wie meer wil weten:

Enkele werken uit Connenxions One:

Werken van Jan Cox en Paul Van Hoeydonck

Werk van Jan Cox en Paul Van Hoeydonck bij de start van de tentoonstelling.

 

mvArtcenter

mvArtcenter

Antoine Mortier, Femme assise I, 1954, olie op doek.

Antoine Mortier, Femme assise I, 1954, olie op doek.

Mark Verstockt, Losange, 1965, olie op doek.

Mark Verstockt, Losange, 1965, olie op doek.

Paul Van Hoeydonck, Composition n 2, 1957, olie op doek.

Paul Van Hoeydonck, Composition n 2, 1957, olie op doek.

Jo Delahaut, Harmonie, 1956, olie op doek.

Jo Delahaut, Harmonie, 1956, olie op doek.

Paul Bury, Plans mobiles, 1953, geschilderd metaal

Paul Bury, Plans mobiles, 1953, geschilderd  metaal

Pol Mara, Color-seum, 1967, olie op doek.

Pol Mara, Color-seum, 1967, olie op doek.

 

 

Gegevens

Datum:
16 april 2016
Tijd:
14:00 - 17:00

Locatie

‘t Stad