Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Keulen: James ROSENQUIST in museum Ludwig en KölnSkulptur in Skulpturenpark.

24 februari 2018 @ 07:30 - 20:00

€70

JAMES ROSENQUIST. Eintauchen ins Bild en KöLN SKULPTUR. 

Twee tentoonstellingen en een lekkere lunch is het uitstekende restaurant “Ludwig im Museum” kleurden de eerste uitstap van Middelheim Promotors 2018. De koude bleek geen obstakel voor een mooie en kunstzinnige dag. Getuige de sfeerbeelden hierna.

Museum Ludwig, toelichting op het fascinerende werk van James Rosenquist

Middelheim Promotors onder de indruk van … de camera? Werk van James Rosenquist op de achtergrond.

Middelheim Promotors met de rug naar de camera en volle aandacht voor “I love you with my Ford (1961)” van James Rosenquist

 

 

 

.

Middelheim Promotors in Skulpturenpark Köln

Middelheim Promotors en de “Letters to Earth” van Eduardo Navarro

James Rosenquist (29 november  1933 – 31 maart 2017) werd beroemd in de jaren 60 als een van de vooraanstaande Amerikaanse kunstenaars van de Pop Art in het gezelschap van Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg.  Zoals zijn tijdgenoten,  had Rosenquist  een “commerciële” achtergrond die een bepalende invloed had op zijn werk als kunstenaar. Elke Pop Art kunstenaar had weliswaar zijn eigen stijl, maar toch was er duidelijk een vergelijkbaar beeldgebruik dat begin jaren 60 de Pop Art definieerde: het gebruik van de technieken   uit de reclame en het uitbeelden van populaire beelden en dagdagelijkse voorwerpen.

James Rosenquist, President Elect, 1960-61/1964

 

 

 

James Rosenquist was vanaf het begin betrokken bij zijn grote overzichtstentoonstelling in Museum Ludwig in Keulen. Hij keurde het concept en de selectie van werken goed en dacht voortdurend mee. De opening maakte hij niet meer mee, want hij overleed op 31 maart 2017. De expositie is daardoor nu een eerbetoon aan dit Amerikaanse boegbeeld van de popart.

De composities van James Rosenquist kwamen in hoge mate voort uit zijn duidelijke interesse voor de sociale en politieke gebeurtenissen in zijn tijd. De installatie F-111, een van de iconen van het popart-tijdperk, is een goed voorbeeld daarvan. Rosenquist maakte het in 1964, tijdens een van de politiek meest turbulente decennia in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Centraal daarin staat een F-111 straaljager, die hij combineerde met beelden uit de alledaagse Amerikaanse consumptiemaatschappij. Het schilderij omringt de kijker aan alle kanten. Door een weerspiegeling in aluminium panelen wordt deze onderdeel van het werk.

Rosenquist (1933-2017) probeerde wel vaker toeschouwers in een schilderij te trekken. Dit deed hij bijvoorbeeld met het driedelige monumentale ensemble The Swimmer in the Econo-mist, dat hij eind jaren 90 maakte voor een tentoonstelling in Berlijn. Het 27 meter lange schilderij combineert Picasso’s Guernica met andere elementen uit de biografie van de kunstenaar alsook de collectieve geschiedenis en identiteit. Het desoriënterende werk verbeeldt de snelle veranderingen in de maatschappij.

De tentoonstelling volgt het centrale aspect van “painting as immersion”, zoals de kunstenaar het zelf noemde, en geeft daarbij een breed overzicht van het oeuvre van James Rosenquist. De collageachtige schilderijen uit de jaren 60, die zijn verleden als schilder van enorme billboards op Times Square echoën, zijn te zien samen met op zijn leven geënte schilderijen uit de jaren 70 en zijn latere monumentale schilderijen die kosmische verschijnselen verbeelden.In drie zalen is ook de originele surround-opstelling gereconstrueerd waarmee Rosenquist in de galerie van Leo Castelli de bezoeker in zijn kunst wou binnentrekken. Daarmee geeft de retrospectieve aan hoezeer de ambitie van deze kunst lag in de totale onderdompeling. Het museum toont werken uit de collectie en bruiklenen van onder andere het MoMA, het Guggenheim Museum, het Centre Georges Pompidou en het Moderna Museet. Rosenquist leende zelf ook enkele stukken uit. Archiefmateriaal, collages die dienden als bronmateriaal en door de kunstenaar gebruikte advertenties, completeren het overzicht.

 

James Rosenquist

KOLNSKULPTUR  9 in SKULPTURENPARK  

Dicht bij de oever van de Rijn vinden we het Keulse openluchtmuseum voor beelden.   Het Skulpturenpark met een oppervlakte van 35.000 m²,  ontstond in 1997 op initiatief van kunstverzamelaars Michael en Eleonore Stoffel. Het terrein, voorheen een braakliggend stuk grond naast de Zoobrücke, werd beschikbaar gesteld door de stad Keulen. Het echtpaar Stoffel is inmiddels overleden en sinds 2008 wordt het park beheerd door een stichting.

 

Skulpturenpark Köln wordt nationaal en internationaal erkend en gewaardeerd  zowel door de kunstwereld als door het grote publiek voor de tijdelijke openlucht tentoonstellingen van hedendaagse beelden.  De reputatie van de tweejaarlijkse tentoonstelling  KölnSkulptur  groeit met elke editie. Begrijpelijk als men weet dat in de negen edities van deze manifestatie werk heeft getoond van meer dan 150 internationaal erkende kunstenaars. Enkele van de bekendste namen: Rosemarie Trockel, Dan Graham, Joel Shapiro, Markus Lüpertz, Ulrich Curtg, Marco Di Suvero, Alexander Calder, Markus Kippenberger, Markus Kippenberger, Markus Kippenberger, Marc Di Suvero, Norbert Kricke, Tom Burr.

De jubileumeditie van KölnSkulptur die  loopt van oktober 2017 tot juni 2019 kreeg de titel “La Fin de Babylone” en verwijst naar een droom, een droom van een nieuw begin voor de cultuur en dus voor de maatschappij. Speciaal voor deze editie werden 8 kunstenaars gevraagd een kunstwerk te maken.  Samen met heel wat bekende toppers als Anish Kapoor, Dan Graham, Jenny Holzer behoren zij tot de 47 kunstenaars die de tentoonstelling rijk is.

De creaties zijn van de hand van: Andrea Büttner, Claudia Comte,  Jan Kiefer,  Eduardo Navarro, Solange Pessoa, Lin May Saeed, Teresa Solar en Pedro Wirz.

Gegevens

Datum:
24 februari 2018
Tijd:
07:30 - 20:00
Kosten:
€70
Evenement Categorie:
Site:
www.museum-ludwig.de

Organisator

Middelheim Promotors

Locatie

Keulen