Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Tour de l’ Art in Gent

19 november 2016 @ 08:45 - 17:30

Naast musea heeft Gent heel wat boeiende galeries die zowel nationale als internationale kunstenaars en opkomend talent vertegenwoordigen met een gevarieerd aanbod aan tentoonstellingen. De organisatie Tour del’Art  zorgde voor de Middelheim Promotors voor een exclusieve begeleide wandeling langs een aantal Gentse kunstsites. Drie professionele gidsen namen drie groepen van 20 deelnemers op sleeptouw langs het prachtige decor van Gent met vele verborgen pareltjes.

a01a03

 

Galerie S&H De Buck

Naast de talrijke kunstenaars die in deze galerie aanwezig zijn, zullen we ongetwijfeld de gelegenheid krijgen om een andere, bijzondere tak van de kunst te ontdekken, nl. het atelier van Siegfried De Buck, juweelontwerper, zilversmid en designer. De Buck is een van de pioniers van de hedendaagse zilversmeedkunst en speelt een vooraanstaande rol in de ontwikkeling van de zilversmeedkunst in België. Zijn creaties bevatten zowel juwelen als voorwerpen voor dagelijks gebruik zoals een wandelstok, een theepot of nog tafelgerei.

c02

c03

Kristof De Clercq Gallery

Deze bekende en dynamische galerie is zeker een bezoek waard.

De Clercq vertegenwoordigt heel wat bekende namen zoals Mario De Brabandere, Agnes Maes, Thomas Muller en German Stegmaier.  En niet te vergeten: Honoré d’ O, waarvan in de galerie net de nieuwe tentoonstelling te bewonderen was.

kristof-deklerck-dob07

Sofie Muller

Een ontmoeting met deze  kunstenares staat ook op ons programma en kondigt zich aan als ontzettend interessant. De video’s die u kan zien door op de naam te klikken spreken voor zich.

Sofie Muller is geboren in 1974 en woont en werkt in Gent. Om haar te schetsen enkele citaten we uit het tijdschrift OVK2010.4.

d07Voor haar recente werk gebruikt Muller albast.

Klik op de foto voor de biografie van Sofie Muller

Een reusachtig pand met een historische achtergrond is nu de leefwereld van Sofie Muller. Het is de voormalige woning van de architect Jean-Baptiste Bethune, de medestichter van de Sint-Lucasscholen en de gangmaker van de neogotiek in België. Ze werkt er in een ruim atelier, ooit de stallingen en het koetshuis. Licht en ruimte zijn er in overvloed aanwezig….

Sofie Muller studeerde schilderkunst aan de Koninklijke Academie in Antwerpen. Haar klas was merkwaardig, in die zin dat er nogal wat mensen van toen vandaag zijn doorgebroken, zoals Nick Andrews, Cindy Wright, Maryam Najd, Sergio Servellon (nu museumdirecteur), Lucie Lavickova en tal van anderen. Ze kreeg les van Fred Bervoets. “Eén van mijn beste docenten ooit,” zegt ze met overtuiging. “Zijn begeleiding was heel individueel. Hij is een man van weinig woorden, maar wat hij zei was telkens to the point….

In de Antwerpse academie genoot ze een eerder klassieke opleiding die nog stoelde op de schildertradities van de vorige eeuw. “Ik was daar eigenlijk zeer tevreden mee als achttienjarige, het was goed om mee te starten.” De beeldhouwopleiding aan het Gentse Sint-Lucas was veel meer conceptueel gericht. “Ik was de enige die daar met figuratie bezig was.  Ze kreeg er onder meer les van Philip Van Isacker. “Zijn eerder filosofische benadering was voor mij zeer verrijkend.”

Sofie Muller vertelt over haar werk en de MP luisteren geboeid.d05

Haar werk kunnen we als onbevangen, onverholen en ongemakkelijk omschrijven. We citeren uit hetzelfde artikel:

“De beelden van Sofie Muller kunnen de toeschouwer of de toevallige voorbijganger moeilijk onberoerd laten. Het feit dat ze kinderen als uitgangspunt neemt, zorgt voor een sfeer van onbevangen frisheid, een onverholen verwijzing naar jong en nieuw leven. Maar die sfeer wordt in een ongemakkelijke spanning omgezet door de context waarin de beelden worden geplaatst.”


Tatjana Pieters

Tatjana Pieters runt al tien jaar een vooraanstaande galerie in Gent. Een jonge en gedreven galeriehoudster, die ons aanstormend en ook onderbelicht talent laat ontdekken. Krachtige kunst, die signaleert wat er aan de gang is in de wereld. Sinds eind september 2011 is ze gevestigd in een gebouw langs de vaart, een oude opslagplaats. 

Tatjana Pieters vertegenwoordigt een grote schare vooraanstaande binnen- en buitenlandse kunstenaars.

f01

Voor onze lunch richtten wij onze steven naar Brasserie Pakhuis.

Via een sfeervol steegje tussen de torens van Gent komt u binnen in de karaktervolle brasserie Pakhuis. U wordt er meteen overweldigd door de enorme ruimte die de sfeer ademt van de voormalige opslagplaats. De Portugese architect Pinto bezorgde het pand een 2de leven. Een unieke combinatie van een 600 m2 grote opslagruimte met speciaal ontworpen interieurelementen.”

a10

In de namiddag hebben de gidsen nog een verrassing voor de Promotors: een bezoek aan de Sint Jacobskerk, waar we het schitterende werk “Martyrs” van de Amerikaanse videokunstenaar Bill VIOLA

e06

aantreffen en drie werken ontdekken van de Koreaanse kunstenaar Lee Lee NAM

e01

Gegevens

Datum:
19 november 2016
Tijd:
08:45 - 17:30

Locatie

Gent

Organisator

Middelheim Promotors