Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Essen, Duitsland: villa Huegel en museum Folkwang

14 mei 2016

Nu het diner en de succesvolle veiling verteerd zijn, weer tijd om onze kunsthonger te stillen. Dit leidt ons opnieuw naar Duitsland, meer bepaald naar de Villa Hügel en het prachtige Folkwangmuseum in Essen.

Het bezoek aan Villa Hügel

Villa Hügel, Essen

Villa Hügel, Essen


Villa Hugel

Eengezinswoning. Dat is de nuchtere beschrijving van de Villa Hügel in het plaatselijke kadasterregister van Essen. Daarachter gaat een koninklijk paleis schuil: 269 kamers, met eromheen een groot park van 28 hectare. Hier woonde de familie Krupp, een prominente, 400 jaar oude Duitse dynastie uit Essen die de ups en downs van het recente Duitse verleden in belangrijke mate heeft beïnvloed: als industriekapiteins van wereldformaat, als bewapeningsfabrikanten van de nationaalsocialistische oorlogsmachine en ten slotte als gulle mecenassen van kunst en cultuur. Het interieur van de villa is zeer bezienswaardig en stamt nog uit de tijd van de familie Krupp.

 

001A001

 

 

De tuinwoonwijk Margarethenhöhe in Essen, gebouwd tussen 1909 en 1938, is genoemd naar haar stichteres Margarethe Krupp. Het concept maakte deel uit van de sociale- en welzijnsinstellingen van het bedrijf Krupp. De wijk geldt vanwege dit opzet als de eerste Duitse tuinstad, een schoolvoorbeeld van een doelmatige en tegelijkertijd mensvriendelijke woonwijk. Het hart van “Gartenstadt Margarethenhöhe” is het pittoreske marktplein met zijn gasthuis, nu Hotel-Restaurant Mintrops waar de lunch wacht.

 

 

Al sedert de zeventiger jaren steunt de Alfried Krupp von Bohlen und Halbach Stiftung het Museum Folkwang aanzienlijk. Onderhoud van de oudere gebouwen en verbouwingen door Chipperfield, gestart in 2007, werden mee door deze stichting gefinancierd .

In afwachting van al het moois ...

In afwachting van het bezoek  …

Het kunstmuseum werd gesticht in de stad Hagen door Karl Ernst Osthaus als eerste museum voor moderne kunst wereldwijd. Het interieur werd toen ingericht door Henry Van de Velde in weelderige jugendstil. Na de dood van de stichter werd in 1922 de verzameling verenigd met de collectie van het Kunstmuseum van de stad Essen in een nieuw Folkwang Museum op de huidige locatie.

Caspar David Friedrich Frau vor der untergehenden Sonne, um 1818

Caspar David Friedrich
Frau vor der untergehenden Sonne, um 1818

Vertrekkende bij de alom geprezen verzameling van Duitse en Franse romantici uit de 19de eeuw, voert deze uitzonderlijke collectie ons via alle belangrijke kunststromingen naar de kunst van vandaag en morgen. Museum Folkwang behoort dan ook tot de belangrijkste Europese musea voor moderne en hedendaagse kunst.

Gerhard Richter Wolkenbild, No. 265, 1970

Gerhard Richter
Wolkenbild, No. 265, 1970

 

 

 

 

 

 

We bezoeken daarnaast de tentoonstelling van Thomas Struth (°1954), fotograaf en een van de belangrijkste kunstenaars van zijn generatie. Hij studeerde in de zeventiger jaren aan de Kunstakademie van Düsseldorf, eerst bij Gerhard Richter en daarna fotografie bij Bernd en Hilla Becher. Nagenieten van het werk van Struth kan via zijn uitsekende website – klik hier.

Thomas Struth Aquarium, Atlanta, Georgia 2013

Thomas Struth
Aquarium, Atlanta, Georgia 2013

Thomas Struth, Chemistry Fume Cabinet, The University of Edingburgh, 2010

Thomas Struth, Chemistry Fume Cabinet, The University of Edingburgh, 2010

 

 

 

 

 

 

 

 

Het verdere Folkwangaanbod bevat een tentoonstelling met werken uit de beroemde Zwitserse private Sammlung Looser met o.a. Rodin – Giacometti | Pollock – Twombly | Rothko – Serra, …

Folkwang Museum, Sammlung Looser, zaalbeeld

Folkwang Museum, Sammlung Looser, zaalbeeld

Folkwang Museum, Sammlung Looser, zaalbeeld

Folkwang Museum, Sammlung Looser, zaalbeeld

en

ook een presentatie van een aantal van de mysterieuze zwarte“ werken van Pierre Soulages : „Pour moi, le noir, c’est un excès, une passion“ .

Pierre Soulages, Peinture 162 x 362

Pierre Soulages, Peinture 162 x 362, april 2015

De site van het museum – https://www.museum-folkwang.de/ – geeft u alle bijkomende info.

 

 

 

Gegevens

Datum:
14 mei 2016