Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

DordtYart promoot Glassfever

24 september 2016 @ 09:30 - 18:30

DordtYart  een  (Kunst) werk in uitvoering :

DordtYart, een wel heel bijzonder centrum voor hedendaagse kunst, bestaat sinds 2012 en is gevestigd in de imposante machinehal van de voormalige scheepswerf “De Biesbosch” in Dordrecht. In de vibrerende setting van dit gereactiveerd industrieel erfgoed krijgen kunstenaars de kans op zoek te gaan naar de grenzen van hun creatieve vermogens.

 

DordtYart, beeld van de zaal met o.m. het werk van Martin Bradley, My Chess-set, 1991

DordtYart, zaalzicht met o.m. het werk van Martin Bradley, My Chess-set, 1991

 

Kunstenaars krijgen hiervoor een opdracht van de initiatiefnemers van DordtYart, kunsthistorica Lyda Vollebregt en Arie Jaap Warnaar, oprichter van Dordtmij, een project voor de opvang en begeleiding van langdurig werklozen. Puur mecenassen dus: via duidelijke afspraken, streven naar kwaliteit, waarbij ook een redelijk inkomen voor de kunstenaars hoort, nieuwe kunstwerken mogelijk maken is hun ambitie en tevens hun voldoening.

Lyda en Arie Jaap zijn, m.a.w geen verzamelaars, maar faciliteren de totstandkoming van publiekskunst, van installaties die anders het licht niet zouden zien omdat het voor kunstenaars een onhaalbare kaart is om dit op eigen houtje te ondernemen. Het bezitten van het werk speelt voor hen  – in tegenstelling tot de verzamelaar –geen rol.

 

Gastheer Arie Jaap en gastvrouw Lyda verwelkomen de Middelheim Promotors

Gastheer Arie Jaap en gastvrouw Lyda verwelkomen de Middelheim Promotors

 

 

 

 

 

 

 

‘Kunst kost geld. Dat vinden wij normaal. Wij willen onze privémiddelen gedurende ons leven besteden’, aldus Lyda, die verdergaat:  ‘Andere mensen maken een wereldreis. Wij genieten van de dynamiek van het scheppen.  Wij willen kunstenaars aan het werk helpen. Dat is een levensvisie.’ 

 

DordtYart en Glassfever.

Johanna Vasconcelos, Babylon, 2013

Johanna Vasconcelos, Babylon, 2013

 

Lange tijd was glaskunst vooral decoratieve kunst. Dat is duidelijk veranderd. Hedendaagse autonome kunstenaars geven  hun ideeën vorm in glas. Adriano Berengo is daarvan al 25 jaar een gedreven promotor : in zijn glaswerkplaats op Murano, Venetië, werken gevestigde kunstenaars en opkomende talenten uit de hele wereld samen met de Maestro’s van de glasovens.

Adriano Berengo : “Kunstenaars zijn op zichzelf gericht, op hun eigen ideeën. De Maestro is net zo sterk op zichzelf gericht, hij is de vakman die alles van glas weet. Zonder hem kan het niet. De kunstenaar ziet vaak alleen het eindresultaat voor zich, maar de Maestro kent de stappen die naar dat resultaat leiden. De kunstenaar wil ingrijpen in het werkproces, de Maestro wil zijn werk doen en zijn gang gaan. Die twee sterke persoonlijkheden breng ik bij elkaar. Dat leidt vaak tot misverstanden en soms tot conflicten. Als die overwonnen worden, ontstaat er iets moois.

 

En veel van dat moois is vandaag te zien in DordtYart. In de eerste plaats kregen vijf kunstenaars een opdracht om op het Venetiaanse glaseiland Murano samen te werken met de Maestro’s van Berengo. De ontwerpen van Rossella Biscotti, Folkert de Jong, Zoro Feigl, Tomáš Libertíny en Giny Vos werden in glas uitgevoerd en worden er getoond.

Daarnaast is in DordtYart het creatieve proces van glasblazen te zien.

Daartoe is een glasoven met glas­werkplaats gebouwd in de hal. De Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen zet zijn ‘AWAKENER/LIFEBANK’ op, een interactieve installatie, gewijd aan biodiversiteit. In het laboratorium met de glasoven wordt gedurende de expositie door Koen Vanmechelen, Conny Groenewegen, Studio Drift en Peter Vink aan hun installaties gewerkt.

Koen Vanmechelen

Koen Vanmechelen

De opdrachtwerken worden aangevuld met een grote reeks andere glaskunstwerken, en via verschillende video’s leren we meer van glaskunst en de kunstenaars. Het geheel is zonder meer uitgegroeid tot een indrukwekkende tentoonstelling.

 

De Middelheim Promotors in DordtYart. Enkele sfeerbeelden.

20160924_15040220160924_15072520160924_16071820160924_143301

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GlassFever in de Stad Dordrecht

Javier Pérez, Carrona, 2011

Javier Pérez, Carrona, 2011

De oudste stad van Nederland, waar het bijzonder aangenaam toeven is, toont naast DordtYart glaskunst op drie andere plaatsen: het Dordrechts Museum, Huis Van Gijn en het Dordts Patriciërshuis. Meer dan 80 glaskunstwerken- en installaties van zo’n 60 kunstenaars waaronder internationale toppers als Tony Cragg, Tracy Emin, Jan Fabre, Mimmo Paladino, Javier Pérez, Jaume Plensa, Shan Shan Sheng, Wael Shawky, Koen Vanmechelen, Joanna Vasconcelos, Fred Wilson, Ilya en Emilia Kabako, Hans Op de Beeck en Erwin Wurm bieden een uiterst geslaagd en soms wonderlijk  panorama van de combinatie hedendaagse kunst met glaskunst.

Dordrechts museum, tuin

Dordrechts museum, tuin – Shan Shan Sheng, Abacus Western Zhou Dynasty, BC 1046-BC 771, 2007

Een groot aantal werken vinden we terug in het Dordrechts Museum dat we zeker bezoeken. In tegenstelling tot het industriële complex van DordtYart, komen we hier terecht in de elegante en verfijnde omgeving van het 175 jaar oude museum. Het is een bijzondere ervaring om hedendaagse kunst in glas te bewonderen in de museumzalen met zes eeuwen Nederlandse schilder­kunst. De mengeling van glas- en schilderkunst en de dialoog van eigentijdse kunst met eeuwenoude werken, zorgen voor een verrassend effect. Glas inspireert!

Jan Fabre, Sitting Doves of Peace ans Flying Rats, 2008

Jan Fabre, Sitting Doves of Peace ans Flying Rats, 2008

GlassFever is zonder meer een wondere ontdekking en bezorgt u zonder enige twijfel een bijzondere, onverwachte en onderschatte artistieke ervaring.

Meer weten? Volg de links :

.

Gegevens

Datum:
24 september 2016
Tijd:
09:30 - 18:30

Locatie

Dordrecht,
Nederland

Organisator

Middelheim Promotors